DVANAESTI GAVRANFEST U PRAGU

U organizaciji Češko-hrvatskog udruženja iz Praga i Kazališta STUDIO DVA, u Pragu će se od 14. do 17. listopada održati 12.GavranFest, međunarodni kazališni festival posvećen hrvatskom književniku Miri Gavranu, na kome će teatri iz četiri zemlje izvesti šest  Gavranovih predstava.

Selektor i producent František Karoch koncipirao je program na način da festival otvori domaćin Kazalište STUDIO DVA iz Praga  s Gavranovom dramom “Sve o muškarcima”  u novoj glumačkoj postavi , a u režiji Jane Janekove. U prvoj praškoj postavi ovaj Gavranov tekst je bio istinskim hitom u Pragu i imao  je 550  izvedbi. Drugoga dana će na rasporedu biti isti autorov tekst ali u izvedbi Teatra GAVRAN iz Zagreba u režiji Mladene Gavran. Trećega dana na rasporedu je drama “Lutka” u izvedbi Gradskog kazališta Trenčin iz slovačkog Trenčina,  u režiji Štefana Richtarecha. Četvrtoga dana iz Mađarske iz Pečuha dolazi po prvi puta na ovaj festival Hrvatsko kazalište s komedijama “Muž moje žene” i “Povratak muža moje žene” u režiji Nine Kleflin. Kao svojevrsni dodatak festivalu publika će moći vidjeti   dislociranu predstava “Papučari” u Češkim Budjevicama, a u izvedbi “Srednjo-češkog kazališta”, koja će se izvesti  21. listopada u režiji Jana Kališova.

Na svečanom otvaranju festivala   govorit će uz autora  hrvatska veleposlanica u Pragu Ljiljana Pancirov, František Karoch, Jana Krasna i Jana Janekova.

U popratnom programu će biti promovirana knjiga Mire Gavrana “Jedna monodrama i četiri komedije” u prijevodu na češki koju su načinili František Karoch i Jaroslav Otčenašek, te knjiga Marijana Lipovca i Frane Vondračeka “Češki Hrvati: hrvatski tragovi u Češkoj”.

Povodom 12. GavranFesta autor Miro Gavran je izjavio: “Sretan sam što se ovaj festival, koji je zaživio u pet zemalja, po peti puta odvija upravo u Pragu  gradu velike  kulture , čiji građani istinski obožavaju kazališnu umjetnost , o čemu svjedoči čak stotinu i dvadeset kazališta. Zahvalan sam  Češko-hrvatskom udruženju , Kazalištu STUDIO DVA i Hrvatskom veleposlanstvu u Pragu na ogromnim naporima da se  u ovim otežanim okolnostima održi festival. Selektor i producent gospodin Karoch je posložio program na atraktivan način i vjerujem da će publika sa zanimanjem pogledati ponuđene predstave”

Potsjetimo da je GavranFest pokrenut 2003. godine u Slovačkoj u povijesnom gradu Trnava, gdje je imao čak četiri izdanja, a uz Češku, održao se još u Poljskoj u Krakovu, u Njemačkoj u Augsburgu, te u Srbiji u Beogradu.

Miro Gavran je najizvođeniji kazališni pisac u zemlji i inozemstvu, njegove drame i komedije imale su preko 400 kazališnih premijera na svim kontinentima, a predstave su mu imale više od četiri milijuna gledatelja. Djela su mu prevedena na više od četrdeset jezika.