arrow icon
Sve novosti

14. GavranFest u Pragu

14. GavranFest u Pragu

Miro Gavran imao je višestruke razloge za zadovoljstvo: sjajnom predstavom „Sve o muškarcima“ u režiji poznate glumice i redateljice Jane Janekove otvoren je 14. međunarodni festival njemu posvećen, ali i proslavljena 20. obljetnica tog neobičnog kazališnog festivala koji je pokrenut u Slovačkoj, u gradu Trnavi, u kazalištu Jana Palarika 2003. godine, a potom je održan i u Poljskoj, Njemačkoj i Srbiji.Otvorenju je nazočio zamjenik ministra kulture Republike Češke, gospodin Ondřej Chrást, dok je Festival otvorila hrvatska veleposlanica u Republici Češkoj, gospođa, koja je u svom govoru naglasila međunarodnu dimenziju Gavranova uspjeha i značenja za hrvatsku kulturu.

Ovogodišnji producent i selektor festivala, gospodin František Karoch, izrazio je zadovoljstvo što je mogao odabrati sjajne predstave po Gavranovim tekstovima te radost što je unatoč brojnim obavezama Miro Gavran odvojio vrijeme kako bi proveo ovaj tjedan u druženju s glumcima i redateljima iz nekoliko zemalja. Organizatori ovogodišnjeg GavranFesta su Češko-hrvatsko društvo i Češko-hrvatski klub NOTABENE, oba sa sjedištem u Pragu.

Miro Gavran izrazio je nadu da će ovi dani pridonijeti jačanju hrvatskih i čeških veza na polju kazališne kulture. Gavran je jedan od najomiljenijih inozemnih kazališnih autora u Češkoj, tako da se na mrežnoj stranici koja prati kazališna zbivanja može pronaći čak šest njegovih živih predstava, od kojih se tri izvode u Pragu.

Otvorenju Festivala nazočili su i poznati češki književnici Michal Viewegh i Blanka Čechová. Gavranova komedija „Sve o muškarcima“ imala je čak 560 repriznih izvedbi na velikoj sceni kazališta  od šesto mjesta, koja se nalazi na Vaclavskim namestima, najvećem češkom trgu. Prije dvije godine, na drugoj sceni toga teatra, redateljica Jana Janěková načinila je novu izvedbu, s mladim glumcima, koji su u dvije sezone ostvarili već 125 repriznih izvedbi.Uz našeg autora, zvijezde večeri bili su mladi glumci Ján Jackuliak, Peter Pecha i Tomáš Novotný. U nastavku festivala praška publika moći će vidjeti hit-predstavu Teatra GAVRAN „Na kavici u podne“, njemačku izvedbu Gavranova „Piva“ koju će izvesti Njemačko-lužičkosrpsko kazalište iz Bautzena te češke predstave „Muž moje žene“ Fidlovečkog kazališta i „Savršeni partner“ Kazališta Meteora.

Slijeva nadesno: producentica Teatra GAVRAN Antonia Furjan, Mladena Gavran, Miro Gavran i predsjednica Češko-hrvatskog društva u Pragu Jana Krásná. Fotografkinja: Zuzana Hubinková.
Slijeva nadesno: organizator i selektor Festivala František Karoch, predsjednica Češko-hrvatskog društva u Pragu Jana Krásná, zamjenik ministra kulture Republike Češke, gospodin Ondřej Chrást, hrvatska veleposlanica u Republici Češkoj, gospođa Ljiljana Pancirov, Mladena Gavran, Miro Gavran, producentica Teatra GAVRAN Antonia Furjan. Fotografkinja: Zuzana Hubinková.

Slijeva nadesno: češka književnica Blanka Čechová, Mladena Gavran, Miro Gavran, predsjednica Češko-hrvatskog društva u Pragu Jana Krásná. Fotografkinja: Zuzana Hubinková.
Slijeva nadesno: češki književnik Michal Viewegh, češka književnica Blanka Čechová, Mladena Gavran, Miro Gavran. Fotografkinja: Zuzana Hubinková.

Mediji o 14. GavranFestu:

https://www.nacional.hr/dvadeseta-obljetnica-u-pragu-uskoro-14-gavranfest/

https://www.culturenet.hr/hr/14-gavranfest-u-pragu-i-20-obljetnica-festivala/199122

https://www.glas-slavonije.hr/533653/5/Uz-ovacije-je-u-Pragu-zapoceo-14-GavranFest

https://magazin.hrt.hr/zabava/u-pragu-odrzan-14-festival-predstava-mire-gavrana-11094830

https://narod.hr/kultura/publika-ga-sjajno-docekala-otvoren-14-gavranfest-u-pragu

Discover More News

Komedija "Sve o ženama" prema tekstu Mire Gavrana ponovo  izvedena u Kazalištu Studio DVA u Pragu
17.2.2024
2
min čitanja

Komedija "Sve o ženama" prema tekstu Mire Gavrana ponovo izvedena u Kazalištu Studio DVA u Pragu

Miro Gavran nazočio premijeri komedije "Sve o ženama" u Kazalištu Studio DVA u Pragu.

Pročitaj više
arrow icon
Gavranove inozemne premijere u Beču, Grazu i Tirani
6.2.2024
2
min čitanja

Gavranove inozemne premijere u Beču, Grazu i Tirani

Najizvođeniji hrvatski dramatičar Miro Gavran sljedećih će tjedana imati tri inozemne premijere.

Pročitaj više
arrow icon
Miro Gavran podržao udrugu La Verna kao ambasador njihove akcije "ZaČin ljubavi"
30.1.2024
2
min čitanja

Miro Gavran podržao udrugu La Verna kao ambasador njihove akcije "ZaČin ljubavi"

Pročitaj više
arrow icon
View All