arrow icon
Sve novosti

Miro Gavran primio je nagradu Antun Branko Šimić

Miro Gavran primio je nagradu Antun Branko Šimić

Na svečanoj Akademiji u sklopu 60. Šimićevih susreta u petak, 28. travnja u Grudama Miri Gavranu dodijeljena je Godišnja nagrada Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne „Antun Branko Šimić“. Prosudbeno povjerenstvo za Godišnju nagradu Antun Branko Šimić jednoglasno je odlučilo predložiti Upravnomu odboru DHK HB da godišnju nagradu dobije Miro Gavran za poemu naslovljenu Obrana Jeruzalema, koju je 2022. godine objavilo poduzeće Stilus knjiga iz Zagreba.

U obrazloženju stoji:

Poemom Obrana Jeruzalema Miro Gavran zasigurno ispisuje novu stranicu svojega bogatog književnog opusa. Poema se motivski i tematski oslanja na njegovu biblijsku trilogiju (čine ju romani Judita, Krstitelj i Poncije Pilat) koja mu je donijela uspjeh kod publike i pozitivne ocjene književnih kritičara.
Ako pojam Jeruzalema shvatimo u biblijskome smislu, kao mjesto u kojemu se nalaze naše najveće svetinje, a to znači duhovne dragocjenosti, mjesto koje je i samo posvećeno zato što je u njemu ukorijenjen naš identitet, a ne mjesto koje se nalazi negdje na zemljovidu, nego koje je u našoj nutrini, kojemu su usmjereni svi naši putovi, naše želje i ciljevi, kojemu stremimo, mjesto koje nam je obećano i u koje nam je doći kada se otputimo stazom vječnosti, onda je razumljivo da je Jeruzalem mjesto koje trebamo obraniti od svih nasrtaja zamaskiranih vojski koje na njega nasrću. Suvremeni način života doveo je ljude do velike praznine i vodi nas osamljenosti i otuđenosti. Upravo taj problem Gavran poetski detektira i njemu se poemom suprotstavlja, opominjući čovjeka da se vrati sebi, svojoj ljudskosti, a taj će povratak ujedno označiti i povratak božanskome u nama.
Pjesnički izraz Mire Gavrana nije natopljen snažnim stilskim sredstvima, zagonetnim metaforama, obiljem lirskih paralelizama, razigranim sinestezijama, ali je bogat ritmom, pisan ne samo da bi se čitao, nego da bi se govorio, da bi se čuo i preko sluha upio, došao do svijesti i svojim porukama prodahnuo čitatelja/slušatelja. Gavranovi su stihovi pisani jednostavnim jezikom, njima je moguće ostvariti snažnu i pouzdanu komunikaciju s čitateljem kako bi čitatelju bila nedvojbeno jasna pjesnička poruka. Oni su pisani da nadglasuju zaglušnu buku našega doba, buku nastalu od ratnih eksplozija, od rada strojeva, od mnoštva vozila; pisani su ne samo kako bi bili čitani, nego i da bi bili slušani.
Imajući u vidu sve rečeno, Prosudbeno povjerenstvo smatra kako Miro Gavran zaslužuje biti nagrađen Godišnjom nagradom Antun Branko Šimić za poemu naslovljenu Obrana Jeruzalema.
Mato Nedić, predsjednik

No items found.

Discover More News

U Čakovcu se snima film "Urotnici" prema istoimenoj drami Mire Gavrana
27.5.2024
1
min čitanja

U Čakovcu se snima film "Urotnici" prema istoimenoj drami Mire Gavrana

Prve scene filma "Urotnici" prema istoimenoj drami Mire Gavrana prikazane u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu.

Pročitaj više
arrow icon
Komedija "Savršeni partner" prema tekstu Mire Gavrana premijerno izvedena u Kikindi
17.5.2024
1
min čitanja

Komedija "Savršeni partner" prema tekstu Mire Gavrana premijerno izvedena u Kikindi

U Narodnom pozorištu Kikinda u Srbiji 17. svibnja premijerno je izvedena komedija "Savršeni partner" autora Mire Gavrana.

Pročitaj više
arrow icon
Miro Gavran dobio Nagradu Dubravko Horvatić za poeziju, za poemu "Obrana Jeruzalema"
26.4.2024
2
min čitanja

Miro Gavran dobio Nagradu Dubravko Horvatić za poeziju, za poemu "Obrana Jeruzalema"

Na svečanosti u Društvu hrvatskih književnika Miri Gavranu uručena je Nagrada Dubravko Horvatić za poemu "Obrana Jeruzalema".

Pročitaj više
arrow icon
View All