Roman

Judita

Smješten u Judeju 6. stoljeća prije Krista, roman prati život mlade udovice Judite koja, zbog opsjedanja Asiraca, ulazi u vojni logor kako bi zavela zapovjednika i osigurala gradski opstanak, ali neočekivano se zaljubljuje u neprijatelja.

Judita

Sažetak

Radnja romana Judita odvija se u pokrajini Judeji u šestom stoljeću prije Krista. Junakinja je Judita, mlada udovica koja u prvom licu prepričava svoju dirljivu i dramatičnu životnu priču.Judita živi u okrutnim patrijarhalnim vremenima. Nikada nije doživjela iskrenu ljubav. Njezin nasilni  suprug iznenada umire nedugo nakon njihova vjenčanja.Asirci, koji su bili najveća vojna sila tog vremena, započnu opsadu njezina grada, a građani ostaju bez hrane i vode. Samo je pitanje vremena kad će grad biti  osvojen i razoren. Zbog svoje ljepote, Judita je ta koju su gradske starješine odabrale da ode u neprijateljski vojni logor, zavede zapovjednika i potom mu odrubi glavu.U ovoj dramatičnoj priči inspiriranoj poznatom biblijskom epizodom sve se odvija prema planu gradskih starješina, osim jednog nepredviđenog događaja: Judita se zaljubljuje u asirskog zapovjednika, najvećeg neprijatelja svog naroda… I tako se dramatična ratna priča neočekivano pretvara u bolnu ljubavnu priču s nesretnim ishodom.Judita je imala trinaest izdanja na hrvatskom jeziku. Izdavač je Mozaik knjiga iz Zagreba.Roman je preveden na trinaest jezika: ruski (Azbooka Publishers, St Petersburg), francuski (Theatroom noctuabundi, Pariz), njemački (Seifert Verlag Vienna), slovenski (Orbis, Ljubljana), slovački (izdavač Jan Jan Jankovič, Bratislava), engleski (ITG, Zagreb), norveški (Engelstad Forlag, Oslo), češki (Dauphin, Prag), katalonski (Editoral Ensiola, Muro-Mallorca), srpski (MOSTART, Zemun), bugarski (Fakel Express, Sofija), esperanto ( Glumačka družina Ponto, Zagreb) i češki ( Emona servis, Prag). Prevedena je i na poljski, ali na tom jeziku još nije objavljena.Kazališna družina PONTO premijerno je izvela Juditu na esperantu u Pekingu, u Kini, na Svjetskoj esperantskoj konferenciji.Roman je izvrsno primila kritika i čitatelji u Hrvatskoj i inozemstvu.

Preuzmi uvod knjige

Naslovnice knjige

Pročitaj danas

Počni čitati već danas putem digitalnog formata i zaroni u nezaboravno književno putovanje koje će te očarati.

Želim pročitati

Gdje kupiti?

Istražite naš popis fizičkih i online trgovina gdje možete pronaći knjige Mire Gavrana i nastaviti svoje književno putovanje.

Pronađi knjigu