Roman

Portret duše

Emotivan roman o sedam žena čije živote oblikuje slikar Benjamin, smješten u Hrvatsku od 1960. do 2020. godine, koristeći različite književne forme kako bi izgradio snažnu fabulu s ranjivim junacima.

Portret duše

Sažetak

U ovom emotivnom romanu pripovijeda se o sedam žena. U životu svake od njih važno mjesto zauzima slikar Benjamin. Pripovijedanje se odvija u različitim književnim i neknjiževnim vrstama (pripovijest, pismo, filmski scenarij, e-mail prepiska, pjesma,  ratna reportaža i memoari). Unatoč neobičnoj strukturi, autor i ovim tekstom gradi čvrstu i zanimljivu fabulu u kojoj se kroz izobilje dramatičnih životnih situacija upoznajemo s njegovim ranjivim junacima. Radnja se odvija u Hrvatskoj od 1960. do 2020. godine.

Roman je izišao iz tiska u rujnu 2023. godine u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba i naišao na iznimno topao prijem u kritike i publike. Već u listopadu iste godine zagrebački ITG objavio je prijevod na engleskom. Prvo izdanje romana rasprodano je četiri mjeseca od izlaska iz tiska. Drugo izdanje romana na hrvatskom objavljeno je u veljači 2024.

Roman je preveden na hrvatski i engleski.

Preuzmi uvod knjige

Naslovnice knjige

Pročitaj danas

Počni čitati već danas putem digitalnog formata i zaroni u nezaboravno književno putovanje koje će te očarati.

Želim pročitati

Gdje kupiti?

Istražite naš popis fizičkih i online trgovina gdje možete pronaći knjige Mire Gavrana i nastaviti svoje književno putovanje.

Pronađi knjigu